Omgeving van de Helgelandskysten

Wanneer je in Noorwegen bent, wil je uiteraard het optimale uit de reis halen. Het land telt vele bezienswaardigheden, groot en klein. Door een reis goed te plannen kan je zo veel mogelijk hoogtepunten van het bijzondere land zien. In de omgeving van de toeristische route Helgelandskysten liggen meerdere bezienswaardigheden, waarvan wij er een aantal voor je op een rij zetten.
 

UNESCO-werelderfgoed Vega-eilanden

De Vega-eilanden is een eilandengroep bestaande uit ongeveer 6500 eilanden, allen gelegen voor de kust ter hoogte van Brønnøysund. De eilanden staan sinds 2004 op de lijst van cultureel en natuurlijk werelderfgoed van UNESCO.

De eilanden van de Vega-archipel staan onder vogelspotters bekend als een stukje hemel op aarde, er leven namelijk ruim 230 verschillende vogelsoorten in het gebied.
 

Poolcirkelcentrum langs de E6

De kustroute Helgelandskysten passeert tijdens een overtocht met een veerboot de geografische lijn de poolcirkel. Hierdoor is het niet mogelijk om een stop te maken op de lijn, dit is echter wel mogelijk bij de snelweg E6. Op de snelweg en in de omgeving is gemarkeerd waar de poolcirkel loopt en de lijn loopt ook dwars door het Poolcirkelcentrum, een speciaal bezoekerscentrum met onder andere een tentoonstelling.

Vanaf de kustroute kan via weg 810 naar Mo I Rana worden gereden, om vervolgens richting het noorden te rijden en de Polarsirkelen te passeren.
 

Een bezoek aan de stad Bodø

De 433 kilometer lange toeristische route loopt tussen Holm en Bodø, één van de grootste steden in Noord-Noorwegen. De stad telt ruim 50.000 inwoners en biedt volop cultuur en natuur. Door de jaren heen is de stad gegroeid en jaarlijks worden er uiteenlopende culturele activiteiten georganiseerd. Vanuit Bodø kan de veerboot naar de Lofoten-eilanden worden genomen.
 

Ga naar de Lofoten en toeristische route

De eilandengroep Lofoten is één van de bekendste locaties van Noorwegen. Vanaf de populaire route Helgelandskysten is er al zicht op de eerste bergen van de eilandengroep en vanuit Bodø kan eenvoudig de veerboot worden gepakt naar Moskenes.

Vanaf dit zuidelijke punt van de Lofoten-eilanden kan je de toeristische route Lofoten rijden richting Raftsundet. Onderweg passeer je vele hoogtepunten van de bijzondere eilandengroep.