Over de toeristische route Helgelandskysten

De toeristische route Helgelandskysten is een bekende kustroute in Noorwegen. De route loopt van Holm naar Bodø en loopt grotendeels langs de Noorse kustlijn, waarmee het een prachtig uitzicht biedt op zowel de natuur van het land als de zee. Het is één van de twee wegroutes richting het noorden van Noorwegen.

De Helgelandskysten is met een totale lengte van 433 kilometer de langste National Scenic Route van Noorwegen en brengt je onderweg langs diverse unieke natuurverschijnselen. Zo wordt tijdens de route bijvoorbeeld de poolcirkel gepasseerd. Het is niet mogelijk om de gehele route zelf te rijden, er moeten namelijk 6 overtochten met veerboten worden gemaakt.
 

Eén van de mooiste routes van Noorwegen

De route behoort tot de mooiste wegroutes van Noorwegen. De Noorse overheid heeft 18 routes in het land aangewezen als officieel de hoogtepunten van het land. De 18 zogeheten National Scenic Routes zorgen gegarandeerd voor een verbluffend uitzicht en laten in relatief korte tijd de mooiste plekken van Noorwegen zien.

Waar veel National Scenic Routes bij elkaar in de buurt liggen, is de toeristische route Helgelandskysten de enige in de omgeving. Het brengt je richting het hoge noorden, waar de route weg opgevolgd kan worden door de toeristische route over de Lofoten.
 

Route met unieke natuurverschijnselen

De kustroute is de route die weggebruikers langs de meeste unieke natuurverschijnselen van Noorwegen brengt. Met een totale lengte van 433 kilometer is het tevens de langste route van het land.

Onderweg komt de route langs vele hoogtepunten van het land. Zo kan je tijdens de trip een bezoek brengen aan de bekende berg Torghatten, het eiland Vega dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, de geografische poolcirkel, de nationale parken Lomsdal-Visten en Saltfjellet-Svartisen, de grote gletsjer Svartisen, de Saltstraumen en duizenden eilanden.

Het is aan te raden om de route vooraf goed te plannen. Niet alle natuurverschijnselen liggen direct langs de route en kosten daardoor extra tijd om te bezoeken, maar ze zijn zeker de extra tijd waard. Goed plannen is daarnaast aan te raden omdat de route 433 kilometer lang is en er 6 overtochten met ferry’s zijn, die in de wintermaanden soms minder vaak varen.
 

6 overtochten met veerboten

Het natuurlandschap van Noorwegen heeft de Noren een groot aantal uitdagingen gebracht bij het aanleggen van infrastructuur. Het land telt vanwege de vele bergen veel tunnels en bergwegen en vanwege het vele water ook veel bruggen en veerboten.

De National Scenic Route Helgelandskysten is niet alleen de langste toeristische route van Noorwegen, maar ook de route met de meeste ferrytochten. Als de gehele route tussen Holm en Bodø af wordt gelegd, zijn er 6 tochten met de ferry nodig. Het gaat om de veerboten tussen Holm – Vennesund, Horn – Anddalsvågen, Forvik – Tjøtta, Levang – Nesna – Kilboghamn – Jektvik en Ågskardet – Forøy. Tijdens de overtocht tussen Kilboghamn en Jektvik passeer je de de poolcirkel, ook wel Arctic Circle of in het Noors Polarsirkelen genoemd. De duur van de overtochten verschillen van 15 minuten tot een uur.
 

Korting op veerboten met de AutoPASS

Noorwegen telt vele tolwegen en overtochten met veerboten. Tijdens een rondreis door het land zorgt dit voor een extra kostenpost. Tijdens het rijden van de bekende route wordt er zesmaal een overtocht gemaakt met een veerboot, wat ook zesmaal kosten met zich meebrengt. Met de AutoPASS for Ferry kan je besparen op de overtochten. Door vooraf te betalen voor de veerboot, bespaar je 50 procent op de kosten.
 

Mogelijke omweg via de E6

Om richting het noorden van Noorwegen te rijden zijn er twee routes die kunnen worden gebruikt, namelijk de toeristische route Helgelandskysten en de snelweg E6. Tussen beide routes zijn diverse verbindingen, waardoor afgewisseld kan worden.

De snelweg E6 ligt landinwaarts en biedt geen zicht op de Noorse kustlijn, maar uiteraard wel op de prachtige Noorse natuur. De snelweg wordt niet onderbroken door overtochten met een veerboot. Ook de snelweg E6 passeert de poolcirkel. Langs de E6 ligt precies op de noordpoolcirkel het Poolcirkelcentrum. Het ongeveer 1300 vierkante meter grote gebouw biedt plaats aan tentoonstellingen, een souvenirwinkel en een restaurant.
 

Fietsen en wandelen

Met een lengte van 433 kilometer biedt de Helgelandskysten ook voldoende mogelijkheden om wandelingen en fietstochten te maken. Direct op en langs de route zijn er volop mogelijkheden, maar ook bijvoorbeeld bij de Torghatten of de aangrenzende nationale parken Lomsdal-Visten en Saltfjellet-Svartisen.

De route is tevens onderdeel van de National Cycle Route 1, de fietsroute die langs de gehele Noorse kust loopt. Fietsen over de route is een uitdaging en wordt omschreven als lange en zware fietstocht. De route bestaat uit een aantal lange tunnels, waarvan de Svartistunnel met een lengte van bijna 8 kilometer de langste is. De tunnel ligt vlakbij Glomfjord en is verboden voor fietsers. Fietsers kunnen een omrijden of gebruik maken van de veerboot.
 

Route het hele jaar open

Veel National Scenic Routes zijn uitsluitend in de zomerperiode begaanbaar, omdat in de wintermaanden de wegen verdwijnen onder een dik pak sneeuw. De toeristische route Helgelandskysten is één van de weinige routes die wel het hele jaar toegankelijk blijft. Dit komt onder andere omdat de toeristische route tevens een belangrijke verbinding is voor inwoners van de verschillende plaatsen.
 

Middernachtzon en poolnachten

De route passeert ter hoogte van Kilboghamn de poolcirkel, de geografische lijn die in het Noors ook Polarsirkelen wordt genoemd. In de zomerperiode kan je hier en in het gebied ten noorden genieten van de middernachtzon. De zon gaat dan 24 uur niet onder, waardoor je dus ook ‘s nachts goed zicht hebt overal. Hier tegenover staat de poolnacht in de winter, dan zijn er dagen dat het 24 uur per dag donker is. Wanneer je de Helgelandskysten rijdt om te kunnen genieten van het moois dat Noorwegen te bieden heeft, is het dus aan te raden om in de zomerperiode de route te rijden.
 

Kustroute Kystriksveien

De Helgelandskysten is een 433 kilometer lange route die tot de 18 mooiste van Noorwegen behoort. De route vormt tevens een deel van de langere kustroute Kystriksveien. Deze kustroute is in totaal 650 kilometer lang en loopt van Steinkjer naar Bodø. Het gedeelte tussen Holm en Bodø is gelijk aan de route van de Helgelandskysten.