Route en bezienswaardigheden Helgelandskysten-route

Met een totale lengte van 433 kilometer is de Helgelandskysten-route de langste toeristische route van de 18 National Scenic Routes die Noorwegen telt. Direct langs de weg zijn diverse bezienswaardigheden, daarnaast is het de moeite waard om even de route te verlaten om diverse natuurverschijnselen te bewonderen.

Onderstaande bezienswaardigheden zijn beschreven van Holm naar Bodø, uiteraard is de route ook in andere richting te rijden.

Lees meer over de toeristische route Helgelandskysten >
 

De bijzondere berg Torghatten

De berg Torghatten behoort tot de opvallendste bergen van Noorwegen. De berg heeft namelijk een groot gat dwars door de Torghatten. Het gat is ongeveer 160 meter lang, 15 meter breed en 35 meter hoog. Het bijzondere is dat het gat op ongeveer 110 meter boven zeeniveau ligt, volgens geologen is het gat ontstaan na de ijstijd.

De berg Torghatten ligt op het eiland Torget, gelegen voor de kust ter hoogte van Traelnes. Als je over de toeristische route rijdt, is de bijzondere berg te zien. Om het gat in de berg te bezichtigen kan je via Brønnøysund de borden naar Torghatten volgen en parkeren vlakbij de camping. Vanaf hier kan een eenvoudige wandeling van ongeveer 20 minuten worden gemaakt naar het gat. Ook zijn er wandelroutes om en over de berg heen, deze duren ongeveer 1 tot 1,5 uur.
 

Geniet van het uitzicht op de Seven Sisters Mountain Range

Op het eiland Alsten, wat ook wel Alsta wordt genoemd, rij je langs het gebergte Seven Sisters oftewel het Zeven Zusters gebergte. Het gebergte is het hoogtepunt van het eiland, wat ook niet vreemd is met de 7 bergtoppen van meer dan 1000 meter boven zeeniveau. Het is mogelijk om een wandeling te maken in de bergen, er kan zelfs een wandeling worden gemaakt naar alle 7 bergtoppen op 1 dag. Wel is het een wandeling die alleen aan te raden is voor ervaren wandelaars. De lange route loopt over het eiland Alsten, waardoor je automatisch zicht krijgt op het prachtige gebergte.
 

Wandel naar het water bij Hellåga

Rustplaats Hellåga ligt ongeveer halverwege de Helgelandskysten-route en toch is het de eerste officiële bezienswaardigheid van de route. De rustplaats is gerealiseerd aan de Sjonafjord en is niet alleen een plek om even te stoppen, maar ook optimaal om te genieten van het uitzicht over de fjord. Bij de rustplaats ligen namelijk trappen naar het water toe, zodat je aan de rand van de fjord naar de prachtige omgeving kan kijken.

Rustplaats Hellåga beschikt over sanitaire voorzieningen, deze zijn echter alleen open van begin mei tot ongeveer begin oktober. De opening en sluiting is afhankelijk van het weer, deze kunnen ook iets eerder of later plaatsvinden.
 

Zie de geschiedenis bij het Grønsvik fort

Het kustfort Grønsvik is in 1942 gebouwd door het Duitse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het onderdeel van een reeks vestingwerken, niet alleen langs de gehele Noorse kust maar helemaal tot de grens tussen Spanje en Frankrijk. Deze vestingwerken werden ook wel de Atlantic Wall genoemd.

Vanuit het fjord is er een wijds uitzicht over de groep eilanden, wat uit strategisch oogpunt is gedaan. Vandaag de dag biedt het toeristen een geweldig uitzicht. Bij fort Grønsvik is een museum gebouwd, waar meer informatie te vinden is. Het museum is open van midden juni tot ongeveer midden augustus. Toeristen kunnen in het museum naar het toilet, deze is alleen geopend tijdens de openingstijden van het museum.
 

Passeer de poolcirkel

Tijdens de Helgelandskysten-route passeer je de poolcirkel. De poolcirkel, ook wel noordpoolcirkel genoemd, is een geografische lijn. De lijn loopt op 66°33’N en gaat door onder andere Noorwegen, Zweden, Finland en ook Rusland.

Langs de snelweg E6 is gemarkeerd waar de poolcirkel loopt en is tevens een poolcirkelcentrum, echter is dit bij de Helgelandskysten niet mogelijk. Tussen Kilboghamn en Jektvik wordt een overtocht met de veerboot gemaakt en tijdens deze vaartocht wordt de poolcirkel gepasseerd.
 

De bijzondere wachtkamer in Jektvik

Vanuit Kilboghamn moet de veerboot genomen worden om de Helgelandskysten-route te kunnen vervolgen. De veerboot vaart naar Jektvik, waar direct al de eerstvolgende bezienswaardigheid langs de route is. Op de veerbootkade is een speciale wachtkamer gebouwd. Bij de wachtkamer in Jektvik heb je een goed uitzicht op de Vaerangenfjord.

Het gebouw heeft een gevel van doorschijnen glasvezel, waardoor het gebouw in het donker prachtig verlicht is als een Chinese lantaarn. Tevens beschikt het gebouw over sanitaire voorzieningen, deze zijn het hele jaar door geopend.
 

Uitkijkpunt Braset

Langs de route ligt uitkijkpunt Braset, waar het zeker de moeite waard is om te stoppen en plaats te nemen op een bankje. Uitkijkpunt Braset geeft je niet alleen een prachtig uitzicht over het water en de bergen maar ook gletsjer Engabreen (ook Engenbreen genoemd), die aan de overkant ligt. Met op het laagste punt slechts gelegen op 100 meter boven zeeniveau, is het de laagste gletsjer van heel Europa.

De Engabreen is een zij-tak van de Svartisen-gletsjer. Deze gletsjer bestaat eigenlijk uit twee gletsjers die samen een gebied van ongeveer 370 vierkante kilometer beslaan.
 

Rustplaats en monument Ureddplassen

Rustplaats en monument Ureddplassen is direct gelegen langs de Helgelandskysten-route en staat onder andere bekend om het kleine, maar architectonische toiletgebouw. De rustplaats bestaat uit een plateau van 9 meter lang, waar het toiletgebouw uit opkomt. Het toiletgebouw is het hele jaar geopend.

Direct vanaf het uitkijkplatform heb je een adembenemend uitzicht over de oceaan, de fjord en de eilandengroep Lofoten. Hier vang je de eerste glimp op, je kijkt namelijk recht tegen de bergen Lofotveggen. Vanaf de rustplaats is er een trap naar het strand, waar je rustiger van het uitzicht kan genieten. In de zomer kan je hier tevens van de middernachtzon en in de wintermaanden van het Noorderlicht genieten.

Bij Ureddplassen is tevens een monument geplaatst, deze is ter nagedachtenis van de bemanning van de onderzeeër Uredd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de onderzeeër een mijn, waarbij de bemanning om het leven kwam. Het ongeluk gebeurde in 1943 en de onderzeeër Uredd werd pas in 1985 gevonden.
 

Ga naar het strand Storvika

Het strand van Storvika is tevens één van de bezienswaardigheden langs de populaire route. Het strandzand is een paar kilometer lang en is perfect gelegen tussen de bergen en de zee. Het strand is te bereiken via een stenen brug.

Bij de rustplaats zijn service faciliteiten voor campers. Tevens zijn er toiletten die het hele jaar geopend zijn.
 

Wandel naar kunstwerk Gildeskål

Kunstwerk Gildeskål wordt omschreven als ‘de vergeten stad’. Het is gebouwd bij Oterstranda en is alleen via een wandeling te bereiken. Vanaf het parkeerterrein langs de weg gaat er een grindpad naar het bouwwerk.
 

De bekende getijdestroom Saltstraumen

De regio Helgeland staat onder andere bekend om de getijdenstromen. Langs de Helgelandskysten-route ligt de bekende getijdestroom Saltstraumen, één van de vele getijdenstromen in de regio. Iets verderop ligt tevens de Godøystraumen. Over de Saltstraumen ligt de Saltstraumbrua, oftewel de Saltstraumen Brug, waar de Helgelandskysten-route overheen gaat. Vanaf de weg heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en zie je de getijdenstroom. Om echt te genieten van het zicht op de Saltstraumen kan je beter een tussenstop maken, zo heb je rustig de tijd om te kijken naar de draaikolken in het water.
 

Bewonder de getijdestroom Godøystraumen

Direct langs de Helgelandskysten-route ligt tevens de getijdestroom Godøystraumen. Bij de getijdestroom is een simpele rustplaats gerealiseerd, waar je vanaf bankjes en aan picknicktafels uitzicht hebt over het natuurspektakel. Doordat er grote hoeveelheden water in en uit de nauwe inhammen stromen, ontstaan er draaikolken in het water. Deze draaikolken zijn vanaf rustplaats Godøystraumen van dichtbij te zien.